Sunday

Tuaian January 2014 dari tanaman dihalaman rumah yang sempat diphotokan

Tuaian dari halaman depan rumah.semuanya ni untuk buat ulam, masak dan infusion buat teh.
Petikkan daun Sireh kaduk , Daun kari, Daun kemangi.
Terung putih Edrine, Benih terung dibeli dari Kebunbahagia bersama,(agaknya spellingnya macam tu ler). 
 Daun Mulberry, Daun Som Jawa dan Tulasi (anak pokok dibeli dari Seri Subuh Agrofarm
 
 
 
 
Tanam pokok ubi dapat hasil tuaiannya pucuk ubi dan ubi. Hari itu nak clearkan pokok ubi ni nak beri laluan pada pokok lain. Maklumlah tempat terhad bila dah nak makan hasil tuaian pokok yang lain, so cabut ler pokok ubi ni dan tempatnya  beri laluan untuk cuba tanam lain pulak. AlhamdulillahiRobbil'Aalamiin. Syukran, tak sangka pokok ubi ni ada isinya. Walaupun kecil sedap juga. cukup untuk keluarga makan makanan ringan. Sikit direbus untuk emak dan ayah, untuk Darling suamiku goring garing..  



Pucuk manis masak tumis air taruh keledek. Mmmm sedap. 
Yang dalam bakul 4 macam daun basil, Tulasi, lemon basil, purple basil dan kemangi . Selain saya buat infusion the, saya  keringkan . Terkadang masak lauk taruh je daun daun basil yang fresh ni.








Selain menggunakan alat pengering electric untuk keringkan daun daun.....saya cuba pula kaedah menggunakkan brown paper bag..setelah dicuci bersih dan direndamkan sekejap dengan air bersama apple cider vinegar...toskan, dengan tangkai tangkai nya masokkan kedalam paper bag dan kemudian masokkan dalam fridge compartment yg simpan sayur.... biarkan je sampai ia kering betul betul dan garing.


daun daun basil setelah dileraikan tangkainya, ambil daunnya saja... hancurkan, dah tu bolih ler simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian hari.
 
 


 Yang ni pula dari pokok dill.... sama juga dileraikan dan dihancurkan.

Yang ni baru dituai dan akan dikeringkan.

2 comments:

  1. info yg menarik. Nak cuba keringkan guna cara brown paper bag.. tp masuk freezer boleh ke kak? peti ais di rumah kecil sahaja.. da tak muat barang :D

    Terima kasih berkongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan dan terima kasih berkunjung.

      mungkin awak bolih cuba buat ice cube kemudian taruhkan daun daun herbs tu...pun ok jug, akak pernah buat cube ice taruh daun herbs. Nak masak taruh je ice cube tu. sekiranya paper bag tu taruh je kat mana mana trial n error, insyaaAllah dia kering kot.

      selamat mencuba.

      Delete